© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Makaron z sosem carbonara – najbardziej jedwabisty, kremowy sos carbonara, jaki udało mi się przyrządzić. Od czasu, kiedy pokochałam Włochy i włoską kuchnię, próbowałam odtworzyć smak najlepszej carbonary jaką udało mi się zjeść w Rzymie. Minęło kilka lat, szukałam tego smaku, tej kremowości, analizowałam przepisy, łączyłam, mieszałam… i oto jest! Najbardziej jedwabisty, kremowy makaron z sosem carbonara, jaki jedliście. Nie wierzcie na słowo, spróbujcie!

Chociaż zwykle sos carbonara podawany jest z makaronem spaghetti, postanowiłam go przyrządzić tym razem z makaronem typu penne rigate.

Pamiętajcie też – nie dajcie się nabrać na sos carbonara na śmietanie – prawdziwy włoski makaron z sosem carbonara nie opiera się na śmietanie, ale na… jajkach! Najlepiej też wykorzystać boczek guanciale albo pancettę, ale jeśli nie macie ich pod ręką w zupełności wystarczy zwykły surowy wędzony boczek (im chudszy, tym lepszy).

A więc uwaga – makaron z sosem carbonara zabiera Was prosto do Włoch!

makaron z sosem carbonara

Składniki:

  • 300-400g makaronu penne rigate 
  • 180 g boczku pokrojonego w drobną kostkę (guanciale, pancetta lub boczek surowy wędzony)
  • 7 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 120-130g tartego parmezanu lub pecorino
  • świeżo zmielony pieprz czarny – do smaku
  • pieprz biały – do smaku
  • sól – do smaku (uwaga – boczek i parmezan są już słonawe, należy spróbować przed doprawieniem solą!)
  • opcjonalnie – 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • 125 ml wody z gotowania makaronu

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Wrzucić boczek i podsmażać do zrumienienia (ok. 5 minut) na dużym ogniu mieszając. Podsmażony boczek odsączyć i przestudzić. W misce blenderem zmiksować przestudzony boczek z żółtkami i jajkiem. Odstawić. W międzyczasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie na al dente (makaron ma być miękki, ale sprężysty). Odcedzić makaron pamiętając, żeby zostawić 125ml wody po gotowaniu makaronu. Nie przelewać zimną wodą, nie studzić! Ugotowany, gorący makaron dodać do wcześniej przygotowanych jajek z boczkiem wraz z 2-3 łyżkami wody z makaronu u dobrze wymieszać. Porcjami dodawać parmezan i mieszać, żeby ser się stopił i „obtaczał” makaron. Dodać resztę wody z makaronu i dobrze wymieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Makaron z sosem carbonara podawać natychmiast, na gorąco posypany siekaną natką pietruszki.

 

makaron z sosem carbonara