© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Makaron z łososiem i szpinakiem z sosem gorgonzola – to był obiad w stylu „co zostało w lodówce” więc dodaliśmy do niego jeszcze resztę polędwiczek z kurczaka :) i wyszedł przepyszny! Możecie go dowolnie modyfikować – użyć ulubionego makaronu, użyć samego łososia lub samego kurczaka – jak wolicie, albo co macie pod ręką. My wymieszaliśmy makaron z łososiem i kurczakiem i efekt nas zaskoczył. W przypadku makaronu z łososiem i szpinakiem z sosem gorgonzola całą tajemnicą jest… sos! Sos z sera gorgonzola na bazie śmietany jest niesamowicie kremowy i aksamitny. Fantastycznie otula wszystkie pozostałe składniki i dopełnia smaku łososia, kurczaka i szpinaku. No właśnie – szpinak – nie rezygnujcie z niego! Dodaje nie tylko koloru, ale także idealnie wpasowuje się w smaki i je uzupełnia. Makaron z łososiem i szpinakiem z sosem gorgonzola można podać i na lunch i na obiad i gwarantujemy Wam, że nie będziecie mieć dość.

Makaron z łososiem i szpinakiem z sosem gorgonzola

Składniki:

  • ok. 300g ulubionego makaronu
  • ok 150g łososia – filet bez skóry
  • opcjonalnie 150g polędwiczek z kurczaka
  • 2 garści szpinaku baby
  • ok. 100-150 ml śmietany 30% lub 36% (zależy jak bardzo gęsty sos lubicie – im mniej śmietany, tym gęstszy).
  • ok. 100g sera gorgonzola – do wyboru słodkiego lub pikantnego (dolce/ piccante)
  • 2 łyżeczki posiekanego lub suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki czerwonej papryki w płatkach
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy

Wykonanie:

Szpinak opłukać. Łososia pokroić w długie paski (w poprzek włókien) i dalej w sporą kostkę. Polędwiczki z kurczaka pokroić w duże kawałki (zwykle 1 polędwiczka na 3-4 kawałki jest ok). Zagotować wodę na makaron z niewielką ilością soli. Makaron ugotować al dente. Przy odcedzaniu nie przelewać zimną wodą! („nieprzelany” makaron lepiej otacza się sosem; z ostudzonego i przelanego wodą makaronu sos po prostu spływa).

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojonego kurczaka – jeśli używacie i obsmażyć delikatnie. Delikatnie posolić i doprawić pieprzem. Gdy kurczak jest w połowie usmażony, dodać łososia (jeśli używacie tylko łososia – po prostu wrzucacie go na rozgrzaną oliwę i tyle). Delikatnie podsmażyć (nie mieszać zbyt energicznie, nie chcemy, żeby kawałki łososia się rozpadły), lekko posolić i dodać więcej pieprzu oraz tymianek. Wrzucić liście szpinaku, wymieszać. Dodać ser gorgonzola podzielony na mniejsze kawałki. Gdy ser się roztopi i szpinak lekko zmięknie – wlać śmietanę, wymieszać i dodać gałkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wrzucić ugotowany makaron i dobrze wymieszać, tak żeby sos pokrył wszystkie składniki. Makaron z łososiem i szpinakiem z sosem gorgonzola podawać na gorąco.

Makaron z łososiem i szpinakiem z sosem gorgonzola

Makaron z łososiem i szpinakiem z sosem gorgonzola

Makaron z łososiem i szpinakiem z sosem gorgonzola