© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Libańskie ciasto pomarańczowe z czekoladą pieczone jest bez mąki, za to przy użyciu całych (!) pomarańczy. Dzięki temu, że nie używamy do niego mąki jest bardzo lekkie, pomarańcze nadają mu cudownej wilgotności, a zmielone migdały chrupkości. Całość jest przełamana gorzką czekoladą i nie za słodka. W libańskim cieście pomarańczowym wykorzystujemy mąkę migdałową – możecie kupić gotową, albo po prostu zmielić zblanszowane (pozbawione skórki) migdały. Te z kolei możecie także zamienić na uprażone (koniecznie bez skórki) orzechy laskowe, albo połączyć oba rodzaje orzechów. Ważne jest, żebyście pamiętali przy przygotowaniu libańskiego ciasta pomarańczowego, że jeśli sami mielicie migdały lub orzechy muszą one koniecznie być pozbawione skórki. Migdały wystarczy zalać wrzątkiem i gdy ostygną skórka bardzo łatwo z nich schodzi (zrobicie to nawet jedną ręką). Orzechy laskowe lepiej jest uprażyć, żeby pozbawić ich skórki. Smak libańskiego ciasta pomarańczowego z czekoladą jest niezwykły – podobnie jak innych libańskich potraw. Pomarańcze i migdały możecie przygotować dzień wcześniej.

libańskie ciasto pomarańczowe z czekoladą

Składniki:

  • 2 średnie pomarańcze – najlepiej te z cienką skórką
  • 250 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych (można wymieszać w dowolnej proporcji)
  • 6 jajek
  • 250g cukru brązowego lub kokosowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej kokosowy lub masło do wysmarowania formy
  • odrobina mąki kokosowej/ migdałowej lub cukru kokosowego do oprószenia formy
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 czubata łyżka śmietany gęstej 18%
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie:

Pomarańcze porządnie wyszorować w gorącej wodzie. Na 5 minut zalać wodą z łyżeczką sody oczyszczonej. Następnie zalać czystą wodą i gotować pomarańcze do miękkości (ok. 1-1.5 godziny). Pomarańcze wyjąć z wody, przekroić na ćwiartki, wyjąć pestki i zmiksować w blenderze na pulpę (całe!).

Jajka zmiksować na puszystą masę z cukrem, dodać zmielone migdały – wymieszać. Dodać pulpę z pomarańczy, wymieszać. Na koniec dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.

Tortownicę wysmarować olejem kokosowym i wysypać mąką kokosową. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45-55 minut (do suchego patyczka). Studzić przy otwartych drzwiach piekarnika.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać śmietanę oraz mleko, dobrze wymieszać. Posmarować przestudzone ciasto.

Libańskie ciasto pomarańczowe z czekoladą najlepiej smakuje po wystygnięciu i długo zachowuje wilgotność.

libańskie ciasto pomarańczowe z czekoladą

libańskie ciasto pomarańczowe z czekoladą

libańskie ciasto pomarańczowe z czekoladą