Site Overlay

Leczo prawie węgierskie

Leczo. Ten przepis jest prawie klasyczny, prawie węgierski. Prawie – bo trochę bogatszy niż podstawowy oryginalny przepis, gdzie leczo to po prostu coś na kształt gulaszu z pomidorów i papryki, z dodatkiem wędzonej słoniny i cebulą z dużą ilością papryki w proszku. Leczo w tym wydaniu to nie tylko pomidory i cebula, ale też cukinia, czosnek, kiełbasa i kukurydza. Połączenie tradycji z kolorami.

leczo

 

Składniki:

– 2 świeże pomidory
– 1 puszka pomidorów (400g)
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 mała puszka kukurydzy
– 1 mała cukinia
– 2 czerwone papryki
– 1 biała papryka
– 350g kiełbasy podsuszanej (lub inna, jaką lubicie)
– 100 g chudego boczku wędzonego
– sól, pieprz
– 2-3 łyżeczek papryki słodkiej wędzonej
– 5-6 łyżeczek papryki słodkiej mielonej
– 3-4 łyżeczki papryki ostrej mielonej
– 1 łyżka oleju

Wykonanie:

Boczek pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany w głębokiej patelni (jeśli nie macie głębokiej patelni, użyjcie garnka). Dodać cebulę pokrojoną w piórka i poszatkowany czosnek. Podsmażać kilka minut na średnim ogniu. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażyć około 3 minuty. Ogień zmniejszyć. Dodać pokrojoną w paski paprykę. Zamieszać. Dodać przyprawy. Dusić kilka minut, aż papryka zacznie lekko mięknąć. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię (ja nie obieram – jest ciekawszy efekt kolorystyczny, a poza tym danie nie jest papką, tylko cukinia zachowuje lekką chrupkość). Dusić 2-3 minuty. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i pomidory z puszki. Dusić około 10 minut pod przykryciem. Na sam koniec dodać odsączoną kukurydzę, zamieszać, podusić 2-3 minuty. Leczo gotowe.

leczo

leczo

leczo

leczo