Site Overlay

Kurek czerwony pieczony w cytrynie

Kurek czerwony pieczony w cytrynie jest niezwykle delikatny. Ryba kurek czerwony nie jest bardzo popularna, ale coraz częściej można ją znaleźć w naszych sklepach – i całe szczęście. Jest bardzo smaczna – delikatna, a kupowana w całości dodatkowo robi wrażenie wyglądem. Bardzo popularna ryba we Włoszech, często pieczona, dodawana do makaronu i zup rybnych. Tutaj w odsłonie cytrynowej marynaty.

kurek czerwony pieczony w cytrynie

Składniki:

  • 2 kurki czerwone (w całości, albo już przygotowane – bez głowy i wypatroszone)
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oliwy
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2-3 cytryny
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki białego wina
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Jeśli kupiliście kurka czerwonego w całości – trzeba go sprawić. Należy go wyszorować (ryba nie ma łusek), odciąć głowę i wypatroszyć. Za pomocą ostrych nożyc odcinamy płetwy – grzbietową i boczne – tuż przy tułowiu, boczne. Następnie oddzielamy rybę od kręgosłupa – ostrym nożem robimy długie nacięcia wzdłuż kręgosłupa po obu stronach, oddzielając mięso od niego. Jeśli chcecie, można też odciąć oddzielone kawałki klatki piersiowej kurka, w której znajdują się ości, ale wg mnie nie jest to konieczne. 

Czosnek kroimy na cienkie plasterki lub w słupki. Wrzucamy do ok. 5 łyżek oliwy, dodajemy sól i pieprz oraz listki rozmarynku i tymianku plus sok z 1/2-1 cytryny. Dokładnie mieszamy. Bierzemy naczynie żaroodporne, na dnie rozprowadzamy nieco marynaty (tak żeby pokryła dno) i układamy na niej kurka czerwonego (skórą do dołu).

kurek czerwony pieczony w cytrynie

Rybę oprószamy bułką tartą, a potem rozprowadzamy resztę marynaty i posiekaną natkę pietruszki. Skrapiamy winem, resztę cytryny kroimy w plasterki i układamy w naczyniu.

kurek czerwony pieczony w cytrynie

Tak przygotowaną rybę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (170-180 stopni, najlepiej z termoobiegiem) na około 15 minut. Kurek czerwony pieczony w cytrynie gotowy.

kurek czerwony pieczony w cytrynie

kurek czerwony pieczony w cytrynie