Site Overlay

Kurczak w sosie kurkowym

Kurczak w sosie kurkowym to przepyszna opcja w sezonie kurek, właśnie teraz, pod koniec wakacji. Lekki kurczak, delikatny śmietanowy sos z kurek z dodatkiem białego wina. Kurczak z kurkami zdecydowanie kojarzy się z latem, słońcem, spacerem po lesie i wakacjami. Aromat sosu kurkowego jest lekki, świeży, lekko kwaskowy i bardzo orzeźwiający.

Kurczak w sosie kurkowym

 

Składniki:

– ok. 600g filetów z kurczaka
– 200g kurek
– 2 szalotki
– 2 łyżki oliwy
– 2 łyżki masła
– 1/3 szklanki bulionu
– 1/2 szklanki białego wina
– 1,5 łyżki octu winnego
– 350 ml śmietany kremówki 30%
– 1/2 łyżeczki tymianku
– 1/5 łyżeczki cukru
– sól, pieprz
– opcjonalnie 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Kurki dokładnie wypłukać i w zależności od ich wielkości pokroić na mniejsze kawałki. Szalotkę pokroić w cienkie półksiężyce.

Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Wrzucić kurczaka, posolić, dodać pieprzu i smażyć kilka minut mieszając. Kurczak musi być podsmażony, ale wciąż wilgotny (będzie jeszcze dosmażany później). Zdjąć kurczaka z patelni. Nie myjąc jej wlać bulion i wrzucić kurki. Dusić kilka minut mieszając. Gdy bulion się lekko zredukuje – dodać wino i ocet. Dusić kilka minut na dużym ogniu, aż kurki zmiękną, a płyn się zredukuje. Dodać śmietanę i dusić jeszcze kilka minut mieszając. Dodać cukier i tymianek, zamieszać. Jeśli konieczne – dodać sól i pieprz. Jeśli z jakichś powodów sos nie chce się zredukować, można go zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej (rozmieszać z kilkoma łyżkami sosu w kubku, wlać na patelnię i energicznie mieszać, aż rozprowadzi się w całości sosu). Dodać podsmażonego kurczaka i dusić 3 minuty mieszając. Kurczaka w sosie kurkowym można podawać z makaronem, ryżem, kaszą, pyzami.

 

kurczak w sosie kurkowym

Kurczak w sosie kurkowym

Kurczak w sosie kurkowym

 

Kurczak w sosie kurkowym