Site Overlay

Kurczak w pomarańczowo-miodowej marynacie

Kurczak w pomarańczowo-miodowej marynacie łączy niezwykłe słodko-kwaśne smaki, ale nie idzie w klimaty azjatyckie. Jeśli nie przepadacie za kuchnią Dalekiego Wschodu, ale chcecie połączyć właśnie te dwa smaki, to jest to idealny pomysł dla Was.

Kurczak w pomarańczowo-miodowej marynacie

Składniki:

  • 4 nogi z kurczaka
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 kostki masła
  • kilka łyżek mąki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 2 łyżki miodu

Wykonanie:

Kurczaka umyć i osuszyć. W foliowym worku wymieszać mąkę z solą,pieprzem i papryką. Do worka wrzucić kawałki kurczaka i potrząsnąć tak, by obtoczyć dokładnie go w mące z przyprawami. W żaroodpornym naczyniu rozpuścić 2 łyżki masła, ułożyć kurczaka skórą do dołu, zapiekać kilka minut w piekarniku, by skóra się zarumieniła. W międzyczasie w małym rondelku rozpuścić resztę masła, dodać sok z cytryny i pomarańczy  oraz miód.

Kurczaka po zrumienieniu skóry przewrócić na drugą stronę, zalać przygotowaną marynatą i piec pod folią do miękkości. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię. Kurczaka w pomarańczowo-miodowej marynacie można podawać z ryżem, frytkami lub innymi dodatkami.

Kurczak w pomarańczowo-miodowej marynacie

Kurczak w pomarańczowo-miodowej marynacie

Kurczak w pomarańczowo-miodowej marynacie