Site Overlay

Kurczak po andaluzyjsku

Kurczak po andaluzyjsku albo po prostu kurczak po hiszpańsku, to kurczak z bakłażanem, pomidorami, marchewką i innymi dodatkami, krótko duszony w aromatycznym bulionie. Szybki, prosty, pięknie pachnie, a smakuje jeszcze lepiej 🙂 Kurczak po andaluzyjsku może być podawany samodzielnie, z ryżem, z wybraną kaszą albo z bagietką.

kurczak po andaluzyjsku

 

 

Składniki:

  • 2-4 piersi z kurczaka
  • 2 duże pomidory albo 1 puszka pomidorów
  • 1 duża cebula, najlepiej czosnkowa
  • 250 ml bulionu
  • 1 bakłażan
  • 1 marchew
  • 100g chudego boczku wędzonego surowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • garść zielonych oliwek
  • opcjonalnie 1-2 czerwone papryki
  • przyprawy: oregano (1 łyżka), bazylia (garść), papryka słodka (1-2 łyżki), chili (0.5- łyżeczki), sól,pieprz – do smaku
  • 1-2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Kurczaka umyć, pokroić w dużą kostkę, odstawić. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę i czosnek poszatkować, boczek pokroić w drobną kostkę. Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, połówki jeszcze raz wzdłuż i takie ćwiartki w plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę z czosnkiem. Lekko zeszklić. Dodać boczek, podsmażyć 2-3 minuty. Dodać startą marchewkę. Smażyć 3-4 minuty. Dodać przyprawy (bez soli i pieprzu). Smażyć kilka minut, żeby smaki się wymieszały. Dodać bakłażana i pomidory (ewentualnie paprykę). Smażyć kilka minut, aż pomidory będą lekko się rozpadać. Dodać kurczaka, wymieszać, smażyć 7-8 minut. Dodać bulion, wymieszać, dusić kilka minut do zredukowania sosu. Dodać oliwki. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można użyć odrobinę mąki ziemniaczanej do zagęszczenia.

Kurczak po andaluzyjsku gotowy 🙂

kurczak po andaluzyjsku

kurczak po andaluzyjsku

kurczak po andaluzyjsku

kurczak po andaluzyjsku

kurczak po andaluzyjsku