© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Kurczak po meksykańsku tex-mex, trochę w stylu teksańskim, trochę w meksykańskim to bardzo szybkie i przepyszne danie w połączonym stylu meksykańskim i teksańskim. Przyprawą, którą koniecznie trzeba dodać jest taco i warto przygotować ją samemu (oczywiście, że są gotowe mieszanki, ale po co, jeśli możecie łatwo i szybko przygotować swoją i to bez glutaminianu!). Kurczak po meksykańsku tex-mex jest wilgotny, dobrze doprawiony, a połączenie go z obowiązkową właściwie w kuchni i meksykańskiej i teksańskiej czarną (ewentualnie czerwoną) fasolą dodaje mu nieco kremowości i łamie smaki. Szybko podsmażona czerwona papryka jest chrupka, a roztopiony cheddar dopełnia całości. Ostatnio wyszło nam kurczaka po meksykańsku tex-mex trochę za dużo, ale okazało się, że odgrzewany był równie pyszny! Kurczaka po meksykańsku tex-mex można podawać prosto z patelni.

kurczak po meksykańsku tex-mex

Składniki:

  • 1 kg filetów z kurczaka (3 duże piersi)
  • 1 puszka (400g) czarnej fasoli, może być ewentualnie czerwona
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 łyżki przyprawy taco
    • 2 łyżeczki chili (możecie dostosować ilość wg uznania)
    • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
    • 1 łyżeczka granulowanej cebuli
    • 2 łyżeczki słodkiej papryki (może być w proszku lub płatkach)
    • 2 łyżeczki kuminu (czyli kminu rzymskiego, nie zamieniać na kminek!)
    • 1,5 łyżeczki oregano
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
      • mieszankę przyprawy taco przechowywać szczelnie zamkniętą
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka słodka
  • ok. 100-150 g tartego sera Cheddar
  • natka kolendry lub pietruszki
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Piersi z kurczaka (jeśli duże) pociąć na mniejsze kawałki – można np. na 3 podłużne paski. Opłukać i osuszyć. Dobrze doprawić przyprawą taco, pieprzem cayenne i solą (przyprawami delikatnie, żeby nie uszkodzić mięsa, natrzeć kawałki kurczaka). Na dużej patelni rozgrzać olej. Włożyć na rozgrzaną patelnię kurczaka i smażyć z obu stron, aż przestanie być w środku różowy – około 6 minut z każdej strony – ale uwaga, żeby go nie przesmażyć. Zdjąć mięso z patelni, odłożyć. Na tę samą patelnię wrzucić zmiażdżony czosnek, pokrojoną w cienki półksiężyce cebulę i paprykę pokrojoną w niewielką kostkę. Smażyć kilka minut (pk. 5), aż warzywa zaczną lekko mięknąć (papryka ma zostać w miarę chrupka, ale nie surowa). W międzyczasie wypłukać fasolę z zalewy i dodać do patelni, wymieszać i podgrzewać chwilę, aż fasola będzie dość ciepła. Przełożyć całą mieszankę do miski. Na patelnię (nie myjemy!) włożyć z powrotem kurczaka, ułożyć go, zmniejszyć ogień na minimalny. Posypać całą powierzchnię kurczaka tartym cheddarem (prawie całym), rozłożyć mieszankę z fasolą i posypać resztą chaddara. Przykryć i podgrzewać krótko aż ser się roztopi.

Kurczaka po meksykańsku tex-mex podawać na gorąco, można prosto z patelni, posypanego kolendrą lub pietruszką.

kurczak po meksykańsku tex-mex

kurczak po meksykańsku tex-mex

kurczak po meksykańsku tex-mex