© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Kurczak jerk po karaibsku z warzywami to kurczak nacierany specjalnym zestawem przypraw i pieczony z warzywami. Jest cudownie aromatyczny i wilgotny. Kurczak jerk po karaibsku z warzywami to – jak już sama nazwa wskazuje – kuchnia karaibska, w szczególności ta z Jamajki. „Jerk” oznacza nacieranie mięsa (dobrze osuszonego) przyprawami (sypkimi lub mokrymi), dość pikantnymi tworzącymi przyprawę „jerk”. Ten sposób przyprawiania stosuje się przede wszystkim dla drobiu i wieprzowiny, aczkolwiek można go stosować także dla ryb, krewetek, kiełbas, jagnięciny, wołowiny, warzyw, a nawet tofu! Przyprawa jerk opiera się zasadniczo na dwóch produktach: zielu angielskim i papryce Scotch Bonnet (ostry, bogaty, jabłkowo-wiśniowo-pomidorowy smak, często mylona z habanero i Jamaican Hot), można ją jednak w naszych warunkach zastąpić inną ostrą papryką. Do tych dwóch składników dodaje się np. goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, tymianek, czosnek, brązowy cukier, dymkę, imbir i sól. Wcześniej „jerkowanie” pochodziło prawdopodobnie od nakłuwania mięsa ostrym narzędziem i wcieraniem w niego przypraw; „jerk” to właśnie „grzebanie, dźganie” – tak robili myśliwi z upolowaną zwierzyną. Tak więc kurczak jerk po karaibsku z warzywami gwarantuje Wam niezapomniane wrażenia smakowe, węchowe, a także estetyczne, bo jest po prostu ładny :)

 

kurczak jerk po karaibsku z warzywami

Składniki:

  • ok. 1 kg kurczaka w kawałkach (najlepiej pałki lub udka)
  • 1-2 czerwone cebule
  • ok. 0,5 kg ziemniaków, najlepiej czerwonych, ale mogą być też zwykłe (wtedy najlepiej młode)
  • 300 g marchewki baby (może być mrożona, przed użyciem rozmrozić) albo zwykłej pokrojonej w talarki
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka świeżego tymianku (albo 1 łyżeczka suszonego)

Marynata jerk:

  • 2 łyżki przyprawy włoskiej (*przepis poniżej)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka świeżego tymianku (tak, jeszcze raz; albo 1 łyżeczka suszonego)
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub kilka ziaren
  • 0,5-1 łyżeczki papryki chili

przyprawa włoska:

  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka cebuli granulowanej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 2 łyżki soli

Wykonanie:

W misce dobrze wymieszać wszystkie składniki marynaty (powinna mieć konsystencję dość gęstej pasty). Kawałki kurczaka umyć i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką. Przełożyć kurczaka do marynaty i dobrze go w niej obtoczyć, nacierać kawałki przez kilka minut. Zostawić na ok. 2 godziny dla lepszego efektu (jeśli nie macie czasu, można pominąć, ale marynowanie daje większą intensywność). 

Ziemniaki wyszorować i pokroić w duże kawałki. Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Marchew pokroić w talarki, jeśli używacie mrożonej marchewki baby należy ją rozmrozić i odsączyć z wody. Łodygi selera naciowego przekroić wzdłuż a następnie na kilkucentymetrowe kawałki. 

Przygotowane warzywa ułożyć w blasze do pieczenia/ naczyniu żaroodpornym. Polać bulionem i posypać tymiankiem. Na tak przygotowanych warzywach układać kawałki zamarynowanego kurczaka jerk. Polać resztą marynaty.

kurczak jerk po karaibsku z warzywami

Naczynie z kurczakiem i warzywami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (nie przykrywać) na około 1-1,5 godzinę. W połowie pieczenia mięso przewrócić na drugą stronę.

Kurczaka jerk po karaibsku z warzywami serwować na ciepło z naczynia, w którym go piekliście.

kurczak jerk po karaibsku z warzywami

kurczak jerk po karaibsku z warzywami

kurczak jerk po karaibsku z warzywami

kurczak jerk po karaibsku z warzywami