© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Kremowy ryż na słodko z owocami karmelizowanymi to za jednym zamachem przekąska, obiad i deser. Można go podawać na zimno i na gorąco. Przepyszny dla dorosłych i dzieci. Kremowy ryż na słodko z owocami karmelizowanymi to fantastyczne sycące danie, ale jednocześnie lekkie i aksamitne, znika do ostatniego kęsa. Poza tym pięknie wygląda na talerzu. Kremowy ryż na słodko z owocami karmelizowanymi jest do tego bardzo prosty i szybki.

kremowy ryż na słodko z owocami karmelizowanymi

Składniki:

  • 150 g ryżu do risotto 
  • 300 ml mleka
  • 300 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 3-4 śliwki czerwone
  • 1 gruszka (nie za miękka)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 125g jeżyn
  • 1 laska wanilii
  • 100 g cukru drobnego
  • 6 żółtek

Wykonanie:

Śliwki i gruszkę pokroić w plasty, obsypać cukrem pudrem. Rozgrzać patelnię, wrzucić śliwki i gruszkę, podsmażać kilka minut aż zaczną się karmelizować. Zestawić z ognia, dodać jeżyny i sok jabłkowy, delikatnie wymieszać i odstawić.

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyjąć ziarenka wanilii ze strąka. Do garnka wlać mleko, śmietanę, dodać ziarenka wanilii, a także wydrążony strączek. Zagotować. Zdjąć z ognia. Do gorącego mleka ze śmietaną i wanilią dodać ryż, zagotować (mieszać!), zmniejszyć ogień i delikatnie gotować przez około 20 minut aż ryż wchłonie prawie cały płyn.

W żaroodpornej misce lub garnku ubić żółtka z cukrem (masa powinna być prawie biała i zwiększyć objętość). Dodawać porcjami gorący ryż cały czas intensywnie ubijając. Przełożyć z miski do garnka i gotować na bardzo małym ogniu przez około 5 minut, aż ryż zgęstnieje (nie za długo, bo mogą pojawić si grudki). Najlepiej gwałtownie ostudzić, aby nie pojawił się kożuch (garnek można wstawić do miski z kruszonym lodem albo do zlewu z lodowatą wodą i mieszać, aż ryż ostygnie).

Nakładać do miseczek (zimny ryż można formować np. w kulki) i podawać ze skarmelizowanymi wcześniej owocami.

Kremowy ryż na słodko z karmelizowanymi owocami można także podawać z listkami mięty.

kremowy ryż na słodko z owocami karmelizowanymi

kremowy ryż na słodko z owocami karmelizowanymi

kremowy ryż na słodko z owocami karmelizowanymi