Site Overlay

Zupa krem z pieczonej marchewki

Zupa krem z marchewki pieczonej. Najlepiej młodej. Wtedy jest najsmaczniejsza. W tej wersji jest całkiem egzotyczna, ale ponieważ młoda marchewka jest latem, nie jest rozgrzewająca, choć bez problemu można ją zmodyfikować do jesienno-zimowej wersji. Zupa krem z marchewki jest aksamitna, lekko słodka od mleka kokosowego, pikantna od imbiru i chili.

Zupa krem z marchewki

 

Składniki:

– 1,5-2 litry bulionu (przepis tutaj)
– 1-2 pęczki młodej marchewki
– 400 ml (1 puszka) mleka kokosowego
– kawałek imbiru (3-4 cm)
– papryczka chili
– 3-4 ząbki czosnku
– 3-4 szalotki
– sól (najlepiej gruboziarnista), pieprz
– 2-3 łyżki masła
– opcjonalnie świeża kolendra, prażony słonecznik/ płatki migdałów do dekoracji
– kwaśna gęsta śmietana (opcjonalnie)

Wykonanie:

Marchewek, jeśli są ładne, nie trzeba obierać – wystarczy porządnie umyć i obciąć końcówki. W zależności od ich wielkości można pociąć na mniejsze kawałki – muszą się Wam zmieścić w naczyniu żaroodpornym). Dodać czosnek (w łupince) i szalotki (też nie obierać). Dołożyć imbir oraz papryczkę (można „rozłożyć” na kilka kawałków). Wszystko posypać solą i pieprzem. Na całości warzyw rozłożyć kawałkami masło.

Zupa krem z marchewki

 

Warzywa włożyć do rozgrzanego piekarnika (190-200 stopni) i zapiekać do miękkości (widelec musi się wbić w marchewkę, ale warzywa nie powinny się rozpadać). Co jakiś czas warzywa można przemieszać, żeby wszystkie były obtoczone w maśle (które się roztopi) i równo przypiekły.

Gdy warzywa są gotowe, podgrzać bulion. Obrać upieczoną cebulkę i czosnek. W dużym garnku roztopić łyżkę masła i dodać upieczone posiekane chili, starty imbir (obieramy dopiero po upieczeniu) i lekko podsmażyć. Dodać cebulkę i czosnek. Smażyć kilka minut na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Dorzucamy upieczoną marchewkę (jeśli wcześniej nie kroiliście jej na mniejsze kawałki, zróbcie to po upieczeniu przed wrzuceniem do reszty składników). Wlewamy bulion. Podgotować przez 5 minut i zmiksować całość malakserem na gładką, aksamitną konsystencję. W razie potrzeby doprawić. Dodać mleko kokosowe, wymieszać, gotować jeszcze kilka minut (Ale bez wrzenia). Jeśli zupa jest za gęsta można dodać bulionu lub wody.

Zupa krem z marchewki pieczonej  świetnie smakuje i wygląda posypana świeżą kolendrą (albo pietruszką, jeśli nie macie kolendry) lub posypana prażonym słonecznikiem/płatkami migdałów z kleksem śmietany.

Jeśli chcecie zrobić wersję zimową kremu z pieczonej marchewki – należy dodać więcej imbiru, trochę cynamonu i odrobinę gałki muszkatołowej.

Zupa krem z marchewki

Zupa krem z marchewki

Zupa krem z marchewki

Zupa krem z marchewki

Zupa krem z marchewki