© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Koreańskie pierogi z ostrym sosem Krwawa Mary czyli z ostrym sosem pomidorowym – orientalne niebo w gębie! Pyszne, z idealnie doprawionym farszem i polane bardzo pikantnym (chyba że doprawicie go nieco delikatniej) sosem pomidorowym przypominającym drink Krwawa Mary. Koreańskie pierogi z ostrym sosem Krwawa Mary nazywane są „mandu”. Przypominają nasze słowiańskie pierogi czy bliskie im pielmieni. Do Korei trafiły prawdopodobnie dzięki Mongołom w XIV wieku. Typowe dla nich jest mięsne nadzienie i sposób przygotowania (najpierw lekko je podsmażamy, a potem krótko gotujemy). Niezależnie od ich historii, warto poświęcić na ich przygotowanie chwilkę, bo koreańskie pierogi z ostrym sosem Krwawa Mary czyli mandu, naprawdę są warte spróbowania. Sos z łatwością przygotujecie latem ze świeżych pomidorów, a zawsze możecie skorzystać z dobrej jakości soku pomidorowego Hortex.

Koreańskie pierogi z ostrym sosem Krwawa Mary

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki wody
  • ok. 300g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej kupić kawałek i zmielić samemu)
  • 3cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka posiekanej szałwii
  • 1 łyżka posiekanego szczypioru
  • 1 białko
  • 2 szklanki soku pomidorowego Hortex
  • ok. 3-4 oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 papryczka chili lub więcej jeśli lubicie
  • tabasco do smaku
  • 2 łyżki cukru, najlepiej brązowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie 2 łyżki wódki

Wykonanie:

Z mąki, wody i soli (0,5 łyżeczki) zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. Mięso zmielić razem z imbirem, dodać szałwię i szczypior oraz białko – dokładnie wymieszać i odstawić. Na patelnię wlać olej (1 łyżkę), dodać posiekany seler i czosnek – zeszklić (ok. 4 minuty). Wlać sok pomidorowy, dodać posiekane chili, cukier, sos Worcestershire, dodać 60 ml wody i sól. Dobrze wymieszać i gotować aż zgęstnieje (ok. 15-30 minut, w zależności od tego, na jaki ogień wstawicie – pamiętajcie, żeby mieszać. Sos ma być dość gęsty). Dodać tabasco do smaku (dodawajcie małymi partiami!), sos sojowy i wódkę. Wymieszać, ostudzić i zmiksować na gładko w blenderze. Odstawić (można zawekować i przechowywać na później).

Wyjąć ciasto na pierogi z lodówki. Podzielić na 2 części. Rozwałkować (należy podsypać mąką) dość cienko i wykrawać (np. szklanką) okręgi na pierogi (u nas średnica 8cm ). Nakładać przygotowany wcześniej farsz mięsny na środek pieroga i dokładnie sklejać. Nam z podanych ilości wychodzi około 35-40 pierogów. Pamiętajcie, żeby porcje przygotowany pierogów przykryć lekko wilgotną ściereczką, żeby nie wyschły.

Na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju; gdy się rozgrzeje ułożyć pierwszą porcję pierogów i smażyć na delikatny złoty kolor z obu stron (ok. 3 minuty), następnie wlać na patelnię 125 ml wody i gotować ok. 8 minut, aż woda wyparuje, a pierogi będą ugotowane. Powtórzyć dla kolejnych partii pierogów. 

Koreańskie pierogi z ostrym sosem Krwawa Mary podawać na gorąco polane przygotowanym wcześniej i schłodzonym sosem pomidorowym Krwawa Mary.

Koreańskie pierogi z ostrym sosem Krwawa Mary

Koreańskie pierogi z ostrym sosem Krwawa Mary

Koreańskie pierogi z ostrym sosem Krwawa Mary

Koreańskie pierogi z ostrym sosem Krwawa Mary

Koreańskie pierogi z ostrym sosem Krwawa Mary

Koreańskie pierogi z ostrym sosem Krwawa Mary


Mój dzień z Hortex