Site Overlay

Prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki

Prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki. Ukochany smak z dzieciństwa zamknięty w słoiczku. Nieco kwaśny, nieco słodki, pełen słońca. Czarne porzeczki kocham w każdej postaci, jednak to właśnie bez prawdziwej konfitury z czarnej porzeczki nie wyobrażam sobie jesiennych i zimowych śniadań z chrupiącym pieczywem. Obieranie porzeczek, jeśli zapomnicie o rękawiczkach, nie jest nie wiadomo jaką przyjemnością, jednak ten smak… powiem krótko – domowe prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki to coś, bez czego świat byłby zdecydowanie gorszy 🙂

konfitury z czarnej porzeczki

Składniki:

  • 3 kg czarnej porzeczki (z takiej ilości przygotowałam 3 słoiczki 0,3l plus 8 słoiczków po około 0,15-0,2l)
  • 100 ml wody
  • ok. 0,5 kg cukru (ilość tak naprawdę zależy od kwaskowości porzeczek oraz Waszych upodobań)

Wykonanie:

Porzeczki dobrze opłukać (przed obieraniem!), a następnie obrać owoce z gałązek. Obrane porzeczki wrzucić do dużego garnka, dodać wodę, przykryć garnek i gotować porzeczki przez około pół godziny (puszczą sporo soku). Zdjąć pokrywkę, zmniejszyć ogień na minimalny i powoli dusić porzeczki przez około 1,5 godziny do 2; koniecznie pamiętajcie o mieszaniu, żeby konfitura nie przypaliła się od spodu. Konfiturę wystudzić (najlepiej zostawić na całą noc). Po wystudzeniu możecie zobaczyć, jaka jest konsystencja konfitury. Należy ją znów zagotować (mały ogień) i stopniowo dodawać cukier (próbujcie w trakcie dodawania – łyżeczką nabierzcie konfiturę, wyłóżcie na talerzyk, żeby lekko przestygła i sprawdźcie, czy słodkość już Wam odpowiada). Gdy osiągnięcie pożądany smak, konfiturę trzeba jeszcze dalej smażyć (pamiętając o mieszaniu) przez 1,5-2 godziny. Gorącą konfiturę z czarnej porzeczki przelewamy do umytych i wyparzonych słoików i natychmiast zamykamy (można obrócić do góry dnem po zakręceniu, ale nie jest to konieczne).

Domowe, takie prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki do cudowny dodatek do chrupiącego pieczywa, do ciast, do mięs, do serów, gofrów, naleśników, deserów… czy trzeba wymieniać dalej? 🙂

konfitury z czarnej porzeczki

konfitury z czarnej porzeczki