© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Kofta z grilla jagnięce kotleciki mielone po turecku to jedna z podstaw bliskowschodniej, przede wszystkim tureckiej, kuchni. Baranina lub jagnięcina, odpowiednio dobrane przyprawy, sosy oparte na jogurcie i mięcie. Prawdziwa kofta z grilla to właśnie mielona jagnięcia, ale można ją także zastąpić wołowiną. Mielone kotleciki można formować na patyczkach do szaszłyków bądź szpadach, albo grillować bezpośrednio na ruszcie. Oczywiście najlepszy do kofty z grilla jagnięcych kotlecików mielonych po turecku jest grill opalany drzewem, ale nie jest to sprzęt niezbędny. Jeśli nie dysponujecie żadnym grillem, można także użyć patelni grillowej. Nasza kofta z grilla jagnięce kotleciki mielone po turecku to cudowne połączenie pikantnego mięsa z chłodzącym sosem miętowo-jogurtowym, idealnie pasującym do dania.

Kofta z grilla jagnięce kotleciki mielone po turecku

Składniki (8 porcji):

  • ok. 0,8 kg mielonej jagnięciny (ewentualnie wołowiny dobrej jakości)
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 3-4 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • 2 łyżeczki chili (można dać mniej, jeśli nie lubicie bardzo pikantnych potraw)
  • 2 łyżeczki kuminu mielonego (kminu rzymskiego, nie zwykłego kminku)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (dzięki niej mięso nie będzie zbite i twarde, sztuczka warta wypróbowania)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)
  • garść siekanej świeżej mięty
  • garść siekanej natki pietruszki
  • patyczki do szaszłyków

osobno:

  • 300g jogurtu naturalnego, najlepiej bałkańskiego
  • garść świeżej mięty, posiekanej
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso (w temperaturze pokojowej) połączyć z wszystkimi przyprawami. Odstawić „do przegryzienia”na ok. godzinę. W międzyczasie jogurt zmiksować na gładko z czosnkiem i mięta, doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki. Patyczki do szaszłyków moczyć  w wodzie przez ok. 15 minut (zapobiega to przypaleniu na ruszcie).

Z mięsa formować niewielkie kotleciki (warto przed każdym z nich zamoczyć ręce w miseczce z zimną wodą, dzięki temu mięso nie przykleja się do dłoni) i delikatnie nabijać je na patyczki formując z nich podłużne kotleciki grubości kiełbasy. Rozgrzać grill. Kotfę z grilla jagnięce kotleciki mielone po turecku grillować po ok. 6-8  minut z każdej strony – mięso powinno być zrumienione, ale nie przesuszone. Podawać z przygotowanym sosem jogurtowo-miętowym.

Kofta z grilla jagnięce kotleciki mielone po turecku

Kofta z grilla jagnięce kotleciki mielone po turecku

Kofta z grilla jagnięce kotleciki mielone po turecku