Site Overlay

Kiełbaski w cieście francuskim

Kiełbaski w cieście francuskim – proste, szybkie, niedrogie, a w tej formie potrafią naprawdę zaskoczyć. Kiełbaski w cieście francuskim przygotowane takim sposobem po angielsku nazywane są „pigs in quilt” czyli świnki w patchworku. Rzeczywiście – pieczone kiełbaski w  cieście francuskim zawijanym naprzemiennie (naprawdę nie jest to skomplikowane) wyglądają jak patchworkowy wzór 🙂

kiełbaski w cieście francuskim

Składniki:

  • 10 kiełbasek/ parówek cienkich
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • musztarda, ketchup, inny ulubiony dodatek

Wykonanie:

Do przygotowania kiełbasek w cieście francuskim potrzebujemy blachę lub podłużne naczynie żaroodporne. Smarujemy je delikatnie oliwą. Układamy w nim płat ciasta francuskiego i tniemy go wzdłuż na około 7 pasków (zależy od długości kiełbasek).

kiełbaski w cieście francuskim

Teraz co drugi pasek (czyli pasek drugi, czwarty, szósty, etc.) odwijamy na zewnątrz, jak na poniższym zdjęciu.

2 (Kopiowanie)

Teraz kładziemy pierwszą kiełbaskę i zakrywamy z powrotem podniesionymi paskami. 

3 (Kopiowanie)

Podnosimy paski nieparzyste (pierwszy, trzeci, piąty, etc.). Kładziemy drugą kiełbaskę i zakrywamy podniesionymi wcześniej nieparzystymi paskami. Powtarzamy czynności naprzemiennie z paskami parzystymi i nieparzystymi.

5 (Kopiowanie)

I tak do końca kiełbasek i ciasta.

4 (Kopiowanie)

Na koniec, gdy ułożymy wszystkie kiełbaski i przepleciemy je ciastem, obcinamy ciasto z brzegów, a przygotowany patchwork z kiełbasek w cieście francuskim wygląda tak:

6 (Kopiowanie)

Przygotowane kiełbaski w cieście francuskim wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 20-25 minut (ciasto musi się lekko przyrumienić).

Po wyjęciu z piekarnika kiełbaski w cieście należy oprószyć grubą solą morską i świeżo mielonym pieprzem.

DSC_1572 (Kopiowanie)

Kiełbaski w cieście francuskim przecinamy wzdłuż co dwie i porcjujemy. Podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami.

kiełbaski w cieście francuskim

kiełbaski w cieście francuskim