Site Overlay

Kapuśniak rozgrzewający

Ile kucharek (teściowych :p ), tyle kapuśniaków. Ten zdecydowanie nie jest standardowy, za to oszałamia aromatem i rozgrzewającą nutą.

07.11.2014 - 3

Składniki:

– 1-1,5 kg żeberek

– 1,5 kg kapusty kiszonej lub kwaszonej*

– 3-4 marchewki

– 1 seler

– 1 pietruszka

– Natka pietruszki

– 1 por

– 1 duża cebula

– Łyżka masła

– pół szklanki białego wina

– Kilka ziemniaków

– 1-2 garści kaczy pęczak

– Sól, pieprz, papryka słodka, opcjonalnie kminek/ kmin rzymski, pieprz cayenne, imbir suszony

 

Żeberka pokroić w paski, zagotować w dużym garnku**, zszumować. W międzyczasie na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie złota dodać pokrojoną w cienkie półksiężyce marchew; gdy marchewka zacznie mięknąć, dorzucić stare na dużych oczkach seler i pietruszkę. Podsmażać kilka minut do wymieszania aromatów. Do garnka z mięsem wrzucić podsmażone warzywa. Dołożyć zielone opłukane części pora. Doprawić solą i pieprzem, dodatkowo dodać kilka szczypt pieprzu cayenne i szczyptę imbiru oraz kmin rzymski. Na patelni, na której smażyliśmy warzywa, delikatnie podsmażyć kapustę z winem. Kapustę można wcześniej pokroić na krótsze kawałki. Jeśli jest mocno ukwaszona i ktoś woli łagodniejszą w smaku, można ją wcześniej przepłukać. Kapustę wrzucamy do naszego wywaru z warzywami i mięsem. Ziemniaki ugotować osobno (w kwaśnym wywarze z kapustą nie ugotują się!), pokroić w kostkę i dodać do zupy.

07.11.2014 - 5

 

Gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Dodać przepłukany pęczak i jeszcze podgotować, aż będzie odpowiedni.

Kapuśniak zasadniczo najlepszy jest na drugi dzień.

07.11.2014 - 6

* kapusta kiszona i kwaszona to nie to samo. Kwaszona jest podprawiana octem (taka najczęściej jest w woreczkach), kiszona jest produktem naturalnym i jest zdecydowanie lepsza.
** mięso wrzucone do zimnej wody (i tak tutaj należy to zrobić) oddaje smak wywarowi. Mięso wrzucane do wrzątku „zamyka” smak w środku i zatrzymuje soki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *