© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Jedwabista zupa krem z kalafiora – bardzo delikatna, aksamitna i… lekka! Dzięki odpowiednim proporcjom składników bez problemu uzyskacie naprawdę kremową konsystencję bez grama śmietany i innych zagęszczaczy. Jedwabista zupa krem z kalafiora jest bardzo prosta i szybka, z łatwością przygotujecie ją zarówno ze świeżego kalafiora, jak i bardzo dobrych mrożonek Hortex. Zupa krem z kalafiora jest fantastyczną opcją na szybki lunch i obiad.

jedwabista zupa krem z kalafiora

 

Składniki:

  • ok. 1 kg kalafiora – możecie użyć mrożonego kalafiora Hortex
  • ok. 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 800 ml wody
  • 100g masła
  • 1 cebula
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1 liść laurowy
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Wykonanie:

W garnku rozgrzać masło. Poszatkowane cebulę, szalotkę i czosnek wrzucić na masło i zeszklić. Dodać kalafior, tymianek i liść laurowy – podsmażać aż kalafior zacznie mięknąć. Dodać bulion i wodę, doprawić lekko solą i pieprzem. Gotować ok. 15-20 minut do miękkości kalafiora. Wyjąć gałązki tymianku i liść laurowy. Resztę składników zblendować na gładki krem. Doprawić gałką i solą oraz pieprzem. Zupę krem z kalafiora podawać na gorąco.

jedwabista zupa krem z kalafiora

jedwabista zupa krem z kalafiora

 

jedwabista zupa krem z kalafiora


Mój dzień z Hortex