© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Tatar – podobno polskie danie. Ale tylko podobno. Zwłaszcza ten z łososia jednoznacznie kojarzy się z Azją. Połączenia smaków intensywne, świeże, docierające na samo dno kubków smakowych…

07.11.2014 - 4

Składniki:

– 200g świeżego surowego łososia (1 słuszna porcja)

– 1 mała cebula

– 1 mały korniszon

– 1 łyżka jasnego sosu sojowego

– wasabi wg uznania

– łyżka oliwy z oliwek (nie zamieniać, chyba, że na żółtko jajka, ale oliwa wydobywa smak łososia)

– świeży lub marynowany imbir

07.11.2014 - 2

 

Łososia oddzielić od skóry (pozbyć się także ciemniejszych części od strony skóry), pęsetą wyjąć ości, drobno posiekać. Cebulę także drobno posiekać, drobno pokroić korniszona. Można także dodać odrobinę startego świeżego imbiru (dla wrażliwych na ostre smaki – należy wtedy dodać mniej wasabi). Dodać oliwę, sos sojowy i wasabi. Delikatnie wymieszać. Można posypać czarnuszką. Osobiście polecam podawać z kilkoma płatkami marynowanego imbiru, który świetnie oczyszcza kubki smakowe przygotowując je na kolejny kęs.

losos

07.11.2014 - 4 (1)