© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Indyk z owocami jest niezawodnym połączeniem. Kompozycja jest kolorowa, żywa i radosna. Połączenie smaku łagodnego indyka ze słodkimi i kwaskowatymi owocami jest odświeżające.

DSC_2364

Składniki:

– 1 duża pierś z indyka

– 2 litry bulionu drobiowego

– kilka gotowanych na twardo jajek

– kilka brzoskwiń świeżych w sezonie, poza sezonem z puszki

– ananas z puszki

– papryka konserwowa

– kilka korniszonów

– 1 ugotowana marchewka

– winogrono ciemne

– natka pietruszki/ jarmuż

– majonez

– opakowanie żelatyny

– sól, pieprz, słodka papryka

– oliwa z oliwek

 

Pierś z indyka natrzeć oliwą, solą, pieprzem i papryką. Zawinąć w folię aluminiową, włożyć do brytfanny i piec w piekarniku około 30 minut – mięso musi być soczyste. Żeby sprawdzić można nakłuć i sprawdzić soki – powinny być czyste. Zostawić do ostygnięcia. Pokroić na plastry grubości 0,5-0,8 cm. Ułożyć na platerach/ półmiskach. Dekorować plastrem jajka, kawałkiem ananasa, 1/8 brzoskwini, paskiem papryki, plasterkiem marechwki i korniszona; dodatkowo udekorować winogronem – jeśli mamy późnym latem nasze polskie ogrodowe, można dać całe, sprowadzane przekroić na pół. Na tym robimy kleks z majonezu i wtykamy natkę pietruszki bądź jarmużu.

DSC_2363

Przygotowujemy żelatynę, schładzamy. Gdy zacznie gęstnieć wykładamy na przygotowanego indyka – zaczynamy od wypełnienia przestrzeni między kawałkami mięsa; im żelatyna gęstsza, tym łatwiej będzie nam nią pokryć dekoracje (nie będzie spływać; płynna żelatyna zburzy nam konstrukcję, nie mówiąc nawet o tym, że majonez będzie pływał w żelatynie). Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.