© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Gulasz z wołowiny po burgundzku to moje ostatnie odkrycie. Długo się do niego zabierałam, wołowina po burgundzku wydawała mi się po filmie „Julie i Julia” potwornie skomplikowana. A okazuje się, że przygotowanie wołowiny po burgundzku wcale nie jest trudne i nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności mistrza kuchni. Należy jednak pamiętać, że wołowina po burgundzku to klasyka kuchni francuskiej i trzeba ją traktować z szacunkiem :) 

Gulasz z wołowiny po burgundzku

Składniki:

  • ok. 1 kg wołowiny dobrej jakości (łopatka, krzyżowa, dolna lub górna zrazowa)
  • 1 łyżka masła (nie zamieniać na margarynę!)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • 750 ml wina czerwonego wytrawnego (uwaga: można ewentualnie wykorzystać max. półsłodkie, wtedy nie dodajemy cukru, który jest w przepisie)
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 150 g boczku surowego wędzonego
  • ok. 15 cebulek perłowych (jeśli nie macie świeżych, można wykorzystać marynowane i lekko je przepłukać)
  • ok. 150-200g pieczarek brązowych, jak najmniejszych
  • ok. 200 g marchewek baby
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Cebulę poszatkować, czosnek zmiażdżyć. Mięso pokroić na gulaszowe kawałki, oprószyć solą i pieprzem. W dużej brytfannie roztopić masło z 1 łyżką oleju. Mięso wrzucić na bardzo rozgrzany tłuszcz i podsmażać na złoto – ok. 8 min. Dodać cebulę i czosnek, zmniejszyć ogień na średni i podsmażać mieszając co jakiś czas przez ok. 5 min. Całość oprószyć mąką, wymieszać, aby dobrze pokryła wszystkie składniki. Dodać wino, liść laurowy, tymianek, doprawić solą, pieprzem i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i wstawić do piekarnika na około 1,5 godziny (mięso musi być miękkie).

W międzyczasie porządnie umyć pieczarki, osuszyć i odciąć końcówki nóżek (nie obierać); przeciąć na mniejsze kawałki (ale nie za małe). Boczek włożyć na patelnię, zalać 0,5 litra wody, zagotować; zmniejszyć ogień i delikatnie gotować przez 30 minut; boczek wyjąć z patelni (nie wylewać płynu) i pokroić w kostkę. Pokrojony boczek wrzucić z powrotem na patelnię razem z cebulkami, pieczarkami i marchewkami, dodać 1 łyżkę oleju, sól, pieprz, cukier jeśli używacie i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok 15 minut aż płyny odparują. Odkryć, zwiększyć ogień i podsmażać ok. 4 minuty aż składniki delikatnie zbrązowieją.

Wyjąć brytfannę z wołowiną z piekarnika, dodać połowę warzyw z boczkiem, dobrze wymieszać, doprawić w razie potrzeby. Gulasz z wołowiny po burgundzku podawać na gorąco przybrany pozostałą częścią warzyw z boczkiem i posypany natką pietruszki.

Gulasz z wołowiny po burgundzku

Gulasz z wołowiny po burgundzku

Gulasz z wołowiny po burgundzku