© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Gulasz grzybowy z żołądków drobiowych – prosty, pyszny, sycący, choć wymaga trochę czasu (żołądki gotują się ok. 2 godzin). Jedni żołądki i inne podroby kochają, inni nienawidzą – chyba nie spotkałam nikogo, kto żywiłby do nich obojętność :) Myślę jednak, że jeśli ktoś jeszcze ich nie próbował, a chce się do nic przekonać, to ten gulasz grzybowy z żołądków drobiowych jest świetnym pomysłem. Szczególnie teraz, gdy sezon grzybowy właśnie się rozpoczął i mamy pierwsze wysypy. Świeże grzyby można w ciągu roku zastąpić mrożonymi (nie rozmrażamy przed przygotowaniem). W gulaszu grzybowym z żołądków drobiowych ja używam żołądków z indyka – są większe i smaczniejsze, choć wymagają dłuższej obróbki – od kurzych. Jeśli należycie do miłośników podrobów, koniecznie spróbujcie tego gulaszu grzybowego z żołądków drobiowych. A jeśli jednak nie dacie się do nich przekonać, zawsze możecie użyć innego mięsa, choćby wieprzowiny.

gulasz grzybowy z żołądków drobiowych

Składniki:

  • ok. 1 kg żołądków z indyka (można zamienić na kurze albo na wieprzowinę gulaszową)
  • ok. 0,5 kg grzybów leśnych (nie pieczarek) – świeżych lub mrożonych (nie rozmrażać)
  • 3 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 200-250ml bulionu warzywnego lub grzybowego
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • 1 łyżka masła
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki śmietany 18% (słodkiej)
  • 1 łyżeczka majeranku lub 2-3 gałązki świeżego
  • opcjonalnie natka pietruszki posiekana

Wykonanie:

Żołądki, w razie potrzeby, oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą. Wstawić na średni ogień, gotować do miękkości (ok. 2 godziny). Na bieżąco zdjąć szumowiny, dodać trochę soli i majeranek.

Gdy żołądki będą gotowe – na patelni rozgrzać olej, dodać masło. Wrzucić posiekaną cebulę i delikatnie zeszklić. Dodać pokrojoną w półksiężyce marchewkę, podsmażyć, aż zacznie mięknąć. Dodać pokrojone grzyby (świeże wcześniej opłukać; grzyby należy płukać krótko pod bieżącą wodą, nie trzymać ich w misce z wodą!) i dusić ok. 10 minut aż zmiękną. Dodać odsączone żołądki, wymieszać. Dodać bulion (partiami, może się okazać, że nie użyjecie całego, wszystko zależy od tego, ile wody puszczą grzyby). Dusić 5 minut. Dodać śmietanę, wymieszać, dusić jeszcze 3 minuty.

Gulasz grzybowy z żołądków drobiowych podawać na ciepło, np. z kaszą, posypany natką pietruszki.

gulasz grzybowy z żołądków drobiowych

gulasz grzybowy z żołądków drobiowych

gulasz grzybowy z żołądków drobiowych