© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Grillowany karmazyn z salsą pomidorową z awokado to przepyszna, zdrowa i lekka opcja na grillowane dania.  Bardzo delikatne, soczyste mięso ryby cudownie komponuje się z wyrazistą, nieco pikantną, lekką i orzeźwiającą salsą pomidorową z awokado, czyli szybką sałatką na bazie świeżych pomidorów. Karmazyn jest drapieżną rybką morską z gatunku skorpenowatych, ma bardzo delikatne, soczyste i kruche białe mięso, a do tego prawie nie ma ości (jedynie kręgosłup oraz małe ości przy płetwach)! Świetnie poddaje się grillowaniu. Z kolei salsa jest (czasem zmiksowanym) sosem/ sałatką z posiekanych warzyw lub owoców i pochodzi z Meksyku. Salsa oznacza „sos”, ale przygotowana w większych kawałkach może także pełnić rolę sałatki. W zależności od składników salsa może być czerwona gotowana (z pomidorów, papryki, czosnku, cebuli – najczęściej czerwonej i kolendry), surowa czyli cruda (z surowych pomidorów, papryki i innych warzyw), salsa verde czyli zielona (z miechunki), a także dzika – czyli salsa brava (z dodatkiem majonezu i tabasco). Słynny sos guacamole to także odmiana salsy! 

Wypróbujcie grillowanego karmazyna z salsą pomidorową  z awokado na najbliższym grillu! Zaskoczycie kubki smakowe własne i gości :)

grillowany karmazyn z salsą pomidorową z awokado

Składniki:

  • 2 tusze karmazyna, oczyszczone z łusek i płetw
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • cytryna
  • kilka gałązek świeżego tymianku i majeranku
  • 4-5 pomidorów, dojrzałych
  • 1 awokado
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2-1 papryczka chili
  • 3-4 ząbki czosnku
  • garść świeżej kolendry lub pietruszki
  • garść posiekanego szczypioru
  • 1-2 szalotki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • opcjonalnie: cukier kokosowy lub brązowy

Wykonanie:

Rybę naciąć z obu stron w 3-4 miejscach, prostopadle do kręgosłupa. Natrzeć oliwą, odprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z połowy cytryny. W nacięcia włożyć na przemian gałązki tymianku i majeranku, odstawić na 15 minut do zamarynowania.

Rozgrzać grill i grillować rybę z każdej strony na złoto (można przewrócić 2 razy) – około 20 minut (1o minut na 1 stronę lub krócej w zależności od wielkości ryby – gdy ryba jest gotowa, możną ją bez problemu nakłuć wykałaczką). W międzyczasie przygotować salsę.

Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Pokroić w drobną kostkę. Awokado obrać, także pokroić w drobną kostkę, dodać do pomidorów i skropić sokiem z drugiej połowy cytryny. Szalotkę i czerwoną cebulę drobno posiekać (najlepiej w piórka). Dodać do pomidorów, oprószyć solą. Dodać drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek, posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki i szczypior oraz chili. Paprykę czerwoną pokroić w drobną kostkę i dodać do reszty warzyw. Doprawić pieprzem, wymieszać, opcjonalnie dodać odrobinę cukru do smaku. Salsy nie należy przygotowywać dużo wcześniej, gdyż puszcza sok.

Grillowanego karmazyna z salsą pomidorową z awokado podawać od razu, z cząstkami cytryny.

Grillowany karmazyn z salsą pomidorową z awokado

Grillowany karmazyn z salsą pomidorową z awokado

Grillowany karmazyn z salsą pomidorową z awokado

Grillowany karmazyn z salsą pomidorową z awokado