Site Overlay

Grillowana ośmiornica na sałacie z pianą z białego wina

Grillowana ośmiornica na sałacie, z chipsami z topinamburu i buraka, z dodatkiem piany z białego wina. Brzmi skomplikowanie? Wcale nie! Jeśli lubicie owoce morza, warto poświęcić chwile i przygotować to danie. Na pewno zrobicie wrażenie nie tylko smakiem i jego kompozycją, ale także wyglądem. Pianę oczywiście najlepiej byłoby robić z dodatkiem lecytyny, ale bez niej też się da, domowym sumptem 🙂 Grillowana ośmiornica to efekt niepowtarzalny, gościom świecą z zaskoczenia oczy, a potem zapada cisza, gdy wszyscy pałaszują i słychać tylko lekkie westchnienia i pomrukiwania zachwytu 😉

grillowana ośmiornica

 

Składniki:

duszenie ośmiornicy

  • 1 ośmiornica (ok. 1 kg), najlepiej mrożona
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki białego wina
  • 4 łyżki czerwonego wina
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1/2 limonki
  • 1/2 cebuli
  • kilka gałązek świeżego majeranku

grillowanie ośmiornicy

  • kilka łyżek oliwy
  • 1/2 limonki
  • pieprz
  • sól
  • 1-2 łyżki brązowego cukru
  • 2-3 łyżki słodkiej papryki
  • 2-3 ząbki czosnku

dodatki

  • 1 burak
  • 1 korzeń topinamburu
  • sól, pieprz, suszone zioła (rozmaryn, tymianek)
  • 100 ml białego wina
  • 1 białko
  • 1-2 łyżki cukru białego, najlepiej drobnego do wypieków
  • 1/2 cytryny
  • dojrzałe awokado
  • sałata/ baby szpinak/ roszponka/ miks sałat – wedle uznana
  • winegret (1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, szczypta soli, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka musztardy)

Wykonanie:

Ośmiornicę rozmrażamy (najlepiej w mleku) i czyścimy ją. Jeśli używacie świeżej ośmiornicy, trzeba rozbić jej mięso, żeby nie było twarde. Do wysokiego garnka wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy, sok z połowy limonki, cebulę, zmiażdżony czosnek i szybko podsmażamy. Dodajemy ośmiornicę, obsmażamy po kilka sekund z każdej strony i zalewamy winem. Dusimy pod przykryciem do miękkości.

Przygotowujemy w międzyczasie chipsy z buraka i topinamburu. Należy obrać oba warzywa, pokroić w cienkie plasterki. Piekarnik rozgrzać do wysokiej temperatury, jeśli macie elektryczny z opcją grilla – tej właśnie będziecie używać. Plastry warzywa wymieszać z odrobiną oliwy, dodać sól, pieprz, zioła, wymieszać. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenie i włożyć do piekarnika. Podpiekać, aż zaczną się wysuszać na chipsy. Prawda, że proste? 😉

Przygotowujemy marynatę do grillowania ośmiornicy: oliwę mieszamy z sokiem z połowy limonki, dodajemy cukier, czosnek (zmiażdżony), sól, pieprz i paprykę – mieszamy.

Gdy ośmiornica jest gotowa po duszeniu – studzimy ją i kroimy – odkrawamy ramiona w całości, jak na zdjęciach. Środek (głowę) także można zgrillować, jednak nie wygląda już tak reprezentacyjnie 😉 Pokrojoną ośmiornicę zostawiamy na 0.5-1 godzinę obtoczoną w marynacie.  W międzyczasie dochodzą chipsy.

Zamarynowaną ośmiornicę grillujemy kilka minut z każdej strony.

W małym garnku mieszamy wino z cukrem i sokiem z cytryny i redukujemy do połowy objętości. Studzimy. Dodajemy do białka i ubijamy na pół sztywno.

Na talerzu rozkładamy sałatę i układamy promieniście obrane i pokrojone awokado. Między awokado układamy zgrillowane kawałki ośmiornicy; dekorujemy chipsami z buraka i topinamburu oraz pianą z wina. Sałatę polewamy niewielką ilością winegretu. 

Przyznaję, że trochę przygotowań jest konieczne, ale grillowana ośmiornica na sałacie z pianą z białego wina może naprawdę stać się daniem popisowym.

grillowana ośmiornica

grillowana ośmiornica

grillowana ośmiornica

grillowana ośmiornica

grillowana ośmiornica