Site Overlay

Gniazdka spaghetti z mozzarellą

Uwielbiacie spaghetti? Cudowny makaron al dente, niesamowity sos z pomidorów (zapomnijcie o tym z paczki), genialnie roztopiona mozzarella, akcent oliwek. Kawałek Włoch na Waszym stole. Gniazdka spaghetti z mozzarellą to niezwykła alternatywa dla tradycyjnego spaghetti.

Gniazdka spaghetti z mozzarellą

Składniki:

  • ok. 300-400 g makaronu spaghetti (może też być bucatini, tagliatelle, bigoli, linguine, perciatelli)
  • 1-2 puszki pomidorów (w zależności od tego ile chcecie uzyskać sosu, ale 1 powinna być ok) – powinno być ok. 400 ml sosu
  • 1-2 kule mozzarelli
  • liście bazyli
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oregano suszonego
  • oliwa z oliwek
  • po kilka zielonych i czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • opcjonalnie tarty parmezan

Wykonanie:

Pomidory z puszki razem z sokiem zmiksować na gładką masę. Wlać na patelnię i podgrzewać. Przyprawić solą, pieprzem, oregano i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotować kilka minut (około 8). Makaron ugotować bardzo al dente (powinien być lekko niedogotowany), odcedzić, nie przelewać zimną wodą! Makaron dokładnie wymieszać z sosem pomidorowym. Żaroodporne naczynie delikatnie wysmarować oliwą z oliwek. Nawijać makaron (przy pomocy łyżki najlepiej) na widelec, tworząc gniazda. Układać w żaroodpornym naczyniu. Do środka każdego gniazdka włożyć kawałek mozzarelli. Spryskać delikatnie oliwą z oliwek. Zapiekać w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 10 minut, aż mozzarella się roztopi. Udekorować każde gniazdko kawałkami oliwek, listkiem bazyli, opcjonalnie oprószyć tartym parmezanem. Możecie także do sosu pomidorowego do gniazdek spaghetti z mozzarellą dodać trochę mielonego mięsa wołowego.

Gniazdka spaghetti z mozzarellą

Gniazdka spaghetti z mozzarellą

Gniazdka spaghetti z mozzarellą