© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Gazpacho, czyli niby zupa pomidorowa na zimno. Taki chłodnik. A przecież gazpacho to jedna z najbardziej klasycznych potraw kuchni hiszpańskiej (dokładnie andaluzyjskiej). Ma wiele odmian, a tradycyjna składa się ze świeżych pomidorów, octu, oliwy, innych surowych warzyw (papryka, ogórek) i rozmoczonego chleba. Ja przedstawiam Wam nieco bogatszą wersję z dodatkiem oliwek i płatków migdałów.

gazpacho

Składniki:

– 1 kg świeżych pomidorów (wybierajcie odmiany soczyste, z bogatym miąższem i małą ilością pestek)
– 1 czerwona papryka
– 1 duży zielony ogórek
– 0,5-1 papryczki chili
– 3 ząbki czosnku
– 2 kromki białego pieczywa
– kilka plastrów cebuli
– garść zielonych oliwek
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu winnego albo jabłkowego, ewentualnie balsamicznego
– sól, pieprz świeżo zmielony
– garść płatków migdałów
– sok z 1/2 cytryny

opcjonalnie:
– 2 łodygi selera naciowego
– 4 łyżki tequili albo wódki
– awokado
– kwaśna śmietana (kilka łyżeczek)
– bazylia świeża albo mięta

Wykonanie:

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Jednego mniejszego zostawić. Resztę pokroić w kawałki, najlepiej nad sitkiem, żeby zbierać sok, a oddzielać miąższ. Miąższ pomidorów przełożyć do dużego garnka lub miski razem z pokrojonymi częściami (po oddzieleniu pestek), zlać sok z pomidorów. Kawałek papryki zostawić, resztę pokroić i dodać do pomidorów – podobnie z zielonym ogórkiem. Dodać sok z cytryny, ocet, dorzucić pokruszone pieczywo. Dodać oliwę i tequilę, jeśli używacie. Chili dodawać porcjami (żeby dostosować ostrość). Dodać oliwki (zostawić kilka do dekoracji). Dodać pokrojone łodygi selera (liście zostawić). Za pomocą blendera zmiksować dokładnie wszystkie składniki. Przecedzić przez sitko dokładnie (gęstą część można jeszcze raz odcedzić). Dosolić do smaku oraz dopieprzyć. Schłodzić mocno w lodówce – jeśli nie macie na to czasu, gazpacho można podawać z kostkami lodu.

Podawać można albo z małym kleksem kwaśnej śmietany posypane płatkami migdałów i pozostałymi pokrojonymi oliwkami. Gazpacho można też podawać posypane drobno pokrojonymi pozostałymi warzywami (papryka, ogórek, awokado), płatkami migdałów i ozdobione liśćmi selera naciowego.

Gazpacho stanowi zarówno danie, jak i przystawkę idealne na upalne dni.

 

gazpacho

gazpacho

gazpacho

gazpacho

 

 

Podobne przepisy