Site Overlay

Fit pieczony kurczak ze szparagami po włosku

Fit pieczony kurczak ze szparagami po włosku czyli filet z kurczaka pieczony bez tłuszczu ze szparagami (najlepiej zielonymi) z mozzarellą i pomidorem. Kurczaka zawijamy ze wszystkimi składnikami w papier do pieczenia i zapiekamy w piekarniku około 30 minut – fit pieczony kurczak ze szparagami po włosku jest pełen smaku, aromatu i jest bardzo wilgotny. Mozzarella idealnie uzupełnia szparagi, a pomidor je przełamuje. Fit pieczony kurczak ze szparagami po włosku jest obłędnie prosty, a do tego pyszny i … zdrowy! 🙂

fit pieczony kurczak ze szparagami po włosku

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 filety z kurczaka
  • 4 plastry mozzarelli lub 2 kulki w zalewie
  • 1 duży dojrzały pomidor
  • sól, pieprz
  • łyżeczka oliwy
  • garść posiekanej świeżej bazylii

Wykonanie:

Szparagi opłukać, obciąć końcówki (zielonych szparagów nie trzeba obierać, chyba, że są już lekko podsuszone – wystarczy wtedy obieraczka do warzyw). Szparagi polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy. Rozkładamy 2 kawałki papieru do pieczenia (na tyle duże, żeby bez problemu zawinąć w nie mięso z resztą składników). Szparagi układamy na papierze (dzielimy na 2 porcje); mięso doprawiamy solą i pieprzem i układamy na szparagach.

fit pieczony kurczak ze szparagami po włosku

Na kurczaku układamy mozzarellę, plastry pomidora, posypujemy bazylią. Całość zawijamy.

Tak przygotowane „zawiniątko” wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut (w zależności od wielkości mięsa czas można skrócić lub wydłużyć).

Po upieczeniu delikatnie rozwijamy papier i całość przenosimy na talerz. Fit pieczony kurczak ze szparagami po włosku gotowy! Można go podawać na szybki lunch i zdrowy obiad 🙂 Fit pieczony kurczak ze szparagami po włosku jest bardzo lekki ale bardzo sycący!

fit pieczony kurczak ze szparagami po włosku

fit pieczony kurczak ze szparagami po włosku