© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Fasola Gigantes Plaki. Grecka odmiana fasoli, którą wyróżnia naprawdę gigantyczny rozmiar. To klasyczna grecka potrawa bazująca na fasoli pieczonej w sosie pomidorowym. Co prawda u nas czasem trudno trafić na tę odmianę fasoli, ale nie zrażajcie się tym – z powodzeniem można ją zastąpić naszą największą odmianą fasoli – Pięknym Jasiem.

fasola gigantes plaki

 

Składniki:

– 500 g fasoli gigantes bądź Piękny Jaś (odmiany o dużych nasionach)
– 4 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 2 marchewki
– 1 puszka pomidorów
– 4 duże świeże pomidory
– 1 łyżka przecieru pomidorowego
– 2 marchewki
– 2 liście laurowe
– sól, pieprz
– czerwony ocet winny
– natka pietruszki ( z połowy pęczka)
– opcjonalnie: ser feta, świeża kolendra

Wykonanie:

Fasolę moczyć przez min. 12 godz, a najlepiej przez całą noc (włożyć do dużej miski lub garnka i zalać dużą ilością wody – fasola będzie zwiększać swoją objętość i „wypijać” wodę). Po tym czasie fasolę odcedzić, zalać na nowo wodą i gotować przez godzinę, w międzyczasie zbierając powstającą pianę. Gdy fasola będzie miękka – odcedzić i odstawić. 

Cebulę i czosnek posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i czosnek. Po chwili dorzucić marchewkę – smażyć kilka minut. Zmniejszyć ogień, dodać pomidory z puszki, świeże pomidory pokrojone w kawałki, listki laurowe i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić octem winnym (około 2 łyżki), dolać ok. 300 ml wody (można nią przepłukać puszkę po pomidorach), dodać przecier i dusić wszystko na małym ogniu przez około 10-15 minut. Dodać ugotowaną wcześniej fasolę i wymieszać.

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Fasolę z sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego (chyba,  że Waszą patelnię można wstawiać do piekarnika). Naczynie z fasolą wstawić pod przykryciem do nagrzanego piekarnika na około godzinę (fasola musi być bardzo miękka i powinna wchłonąć dużo sosu).

Fasola Gigantes Plaki może być podawana na ciepło lub zimno – posypana pokruszoną fetą i świeżą kolendrą, skropiona dobrą oliwą. I macie Grecję w domu :)

fasola gigantes plaki

fasola gigantes plaki

fasola gigantes plaki

Podobne przepisy