© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Pasta seppia z grzybami i sosem śmietanowym. Brzmi tajemniczo. A to po prostu czarny makaron z grzybami i sosem śmietanowym. Czarny makaron powstaje dzięki zabarwieniu go sepią, czyli atrament pozyskiwany z mątwy (czasem z kalmarów), jest bardzo czarny o lekko słodko-słonym smaku, co już dodaje bogactwa delikatnego rybnego smaku potrawie. 

czarny makaron z grzybami

 

Składniki:

– 250 g czarnego makaronu (z sepią)
– 200 g grzybów (najlepiej świeżych)
– 1 cebula
– 100 g boczku wędzonego
– 2 łyżki masła
– 200 ml śmietany 30%
– sól, pieprz, szczypior

Wykonanie:

Makaron zagotować w lekko osolonej wodzie (tym razem nie dodajemy oliwy, bo sprawia, że sos nie oblepi nitek makaronu). Cebulę drobno kroimy, podobnie jak boczek. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło. Dorzucamy cebulę – lekko podsmażamy (musi się delikatnie zeszklić). Dodajemy boczek i jeszcze chwilkę podsmażamy na niewielkim ogniu. Teraz wrzucamy grzyby i na małym ogniu podduszamy je do miękkości (puszczą dużo soku). Gdy grzyby będą miękkie, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietaną i mieszamy do połączenia się składników w gęsty sos grzybowo-śmietanowy.

Czarny makaron z grzybami i sosem śmietanowym warto udekorować czymś zielonym – choćby posiekanym szczypiorem.

Makaron z sepią można podawać oprócz grzybów, także z dodatkami rybnymi i owocami morza.

czarny makaron z grzybami

czarny makaron z grzybami

czarny makaron z grzybami