© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Confit z kaczki to tradycyjny francuski sposób przygotowania kaczych nóżek, choć można w  ten sposób przygotować także piersi kaczki, a nawet całą kaczkę. Confit, choć brzmi niezwykle elegancko, to tak naprawdę bardzo prosty sposób przygotowania mięsa. Polega to na przygotowaniu i konserwowaniu mięsa w tłuszczu. Metoda ta pozwala przygotować niezwykle miękkie, kruche i soczyste mięso przy minimalny użyciu przypraw. Mięso przygotowane w ten sposób może leżakować nawet kilka miesięcy i nie zepsuje. Jednak nie sądzę, żeby – biorąc pod uwage, jakie jest pyszne – wytrzymało tyle w jakiejkolwiek spiżarni :) Dziś bardzo wykwintne danie, kiedyś było potrawą mieszkańców wsi. Niezależnie od tego, czy uprzemy się traktować je jako super-hiper czy proste jedzenie, jedno jest pewne – delikatniejszej kaczki nie jedliście.

confit z kaczki

 

Składniki:

  • 4 nogi z kaczki
  • garść świeżych gałązek tymianku i majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka liści laurowych
  • ok. 400-500 g kaczego smalcu (ewentualnie gęsiego, ale ten lepiej wykorzystać do podobnie przygotowanej gęsiny; kaczy smalec można kupić w marketach, np. Auchan)
  • sól kamienna (drobna)

opcjonalnie:

  • 0,5 kg ziemniaków, odmiana kleista
  • świeży rozmaryn
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kacze nogi porządnie natrzeć solą i odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej.

Kaczy smalec roztopić w rondelku. Kaczkę obmyć z soli i osuszyć papierem. W żaroodpornym naczyniu ciasno ułożyć nogi, obłożyć pokrojonym czosnkiem, gałązkami tymianku i majeranku i liśćmi laurowymi. Wszystko zalać roztopionym kaczym smalcem, tak aby dokładnie pokryć mięso. Naczynie dokładnie nakryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego d0 140 stopni. Piec przez około 2 godziny, do miękkości. Mięso musi być całkowicie zanurzone w tłuszczu. Gotowe mięso wystawić z piekarnika.

Temperaturę w piekarniku zwiększyć do 200 stopni. Nogi kaczki wyjąć z tłuszczu, zlać tłuszcz. Nogi ułożyć z powrotem w naczyniu, skórką do dołu i piec jeszcze przez około 10 minut, przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 10 minut.

W międzyczasie do wrzącej osolonej wody wrzucić pokrojone w grube plastry ziemniaki i gotować przez około 5 minut. Odcedzić i osuszyć. Na duży ogień wstawić patelnię, wlać trochę odlanego wcześniej tłuszczu po pieczeniu kaczki. Na gorący tłuszcz wrzucić ziemniaki, dodać poszatkowane liście rozmarynu, doprawić solą i pieprzem, ziemniaki zrumienić.

Confit z kaczki, zarówno nóżki, jak i filety świetnie smakują z tak przygotowanymi ziemniakami.

confit z kaczki

confit z kaczki