Site Overlay

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Placek drożdżowy ze śliwkami to jeden z moich ulubionych. Ciasto drożdżowe ze śliwkami- lekkie, ale wilgotne, nie przesuszone i nieprzerośnięte, ekstremalnie chrupka kruszonka pachnąca masłem. I dojrzałe śliwki. To wszystko czego trzeba do prawdziwego placka drożdżowego ze śliwkami.

ciasto drożdżowe ze śliwkami

 

Składniki:

zaczyn

  • 35 dkg świeżych drożdży (przepraszam, ale nie używam suszonych, drożdże to drożdże i muszą być świeże, nic nie zastąpi ich aromatu)
  • 125 ml mleka letniego
  • 1/2 szkl mąki pszennej, najlepiej tortowej
  • 1 łyżeczka cukru

ciasto

  • 125 ml mleka letniego
  • 1/2 szkl cukru
  • cukier wanilinowy lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 65 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 470 g mąki pszennej tortowej
  • 1 kg śliwek węgierek (mocno dojrzałych)

kruszonka (składniki na solidną porcję kruszonki 🙂 )

  • 190 g masła
  • 150 g cukru
  • 180 g płatków owsianych, najlepiej błyskawicznych
  • 200g mąki

Wykonanie:

W misce wymieszać mleko z drożdżami. Dodać mąkę i cukier. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W dużej misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać połowę mąki, mleko i masło. Dodać skórkę z cytryny, cukier waniliowy, sól. Dodać resztę mąki (ciasto będzie dość gęste). Na koniec dodać wyrośnięty zaczyn i delikatnie wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić objętość). Pamiętajcie, że ciasto nie może też przerosnąć, bo będzie potem przesuszone.

W międzyczasie umyć i osuszyć śliwki, podzielić na połówki, wyjąć pestki. Przygotować kruszonkę (będzie dość zbita, ale to ułatwi jej rozdrabnianie na kawałki; jeśli lubicie bardzo drobną kruszonkę, zmniejszcie ilość masła).

Gdy ciasto wyrośnie przygotujcie blachę ok. 40×30, wyłożyć papierem do pieczenia lub grubo wysmarować masłem. Ciasto drożdżowe rozłożyć na blasze. Na ciasto wyłożyć śliwki i posypać kruszonką.

Piekarnik lekko rozgrzać (do ok. 100-110 stopni), wstawić ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez około 60-90 minut (duży rozstrzał zależy od piekarnika), do suchego patyczka. Ciasto drożdżowe ze śliwkami studzić przy uchylonych drzwiach.

ciasto drożdżowe ze śliwkami

ciasto drożdżowe ze śliwkami

ciasto drożdżowe ze śliwkami

ciasto drożdżowe ze śliwkami