© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Puszysty chleb pszenny mleczny – mięciutki, puszysty, delikatny, ale absolutnie nie „watowaty”. Bardzo delikatny w smaku – lekko słodkawy, lekko słonawy – idealny i z wędliną i z konfiturą. Ciasto, z którego przygotowujemy taki chleb pszenny mleczny można wykorzystać także do bułeczek, chałek, chleba tostowego i innych wypieków. Do tego jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Dlaczego puszysty chleb pszenny mleczny nazywa się mleczny? Nie znajdziecie w nim mleka – ale za to kremówkę i mleko w proszku – ale to właśnie te składniki nadają mu delikatnie mlecznego posmaku, jak najlepsze bułeczki mleczne babci. Można go piec w formie klasycznego bochenka lub, tak jak my, wykładając foremkę uformowanymi bułeczkami, które w trakcie rośnięcia ciasta i pieczenia łączą się tworząc ciekawy wierzch. Chleb pszenny mleczny zamknięty w szczelnym pojemniku zachowuje świeżość, gdy zrobi się czerstwy idealnie pasuje na tosty i tosty francuskie – na pewno nic się nie zmarnuje (o ile w ogóle cokolwiek zostanie, żeby zdążyło lekko sczerstwieć :) ).

puszysty chleb pszenny mleczny

Składniki:

  • 670g mąki pszennej zwykłej lub do wypieku chleba
  • 240 ml słodkiej kremówki 30%
  • 3 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego (może być granulowane)
  • 80 ml miodu, najlepiej płynnego (można dać więcej, jeśli chcecie, żeby chleb był słodszy)
  • 21g suchych drożdży (3 opakowania po 7g)
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 duże jajka
  • 60 g miękkiego masła (nie margaryny!)
  • opcjonalnie – gruboziarnista sól morska do posypania
  • masło lub olej do smarowania formy

Wykonanie:

Około 40 g mąki (odjąć z całości) dodać z 240 ml wody do niewielkiego rondelka i podgrzewać około 5 minut, cały czas należy mieszać, żeby nie powstały grudki, a masa ma zgęstnieć. Gdy masa zgęstnieje dodać miód i kremówkę i podgrzewać mieszając aż miód się rozpuści. 

Przygotowaną masę przełożyć do misy miksera (używamy haka do ciasta drożdżowego!). Dodajemy mleko w proszku, drożdże (zwykle suche nie wymagają przygotowania rozczynu, można je ewentualnie rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody, żeby ciasto szybciej się wyrobiło i rosło), sól, 2 jajka (jedno zostawiamy) i pozostałą mąkę. Ciasto wyrabiamy na średniej prędkości przez około 5 minut. Teraz dodajemy masło partiami, czekając po każdej aż masło zupełnie wchłonie się w ciasto. Gdy ciasto jest gotowe – przykryć misę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  – ciasto powinno podwoić objętość (mój trick – wstawiam ciasto do łazienki i włączam farelkę na średni nawiew, drzwi zostawiam lekko uchylone – nie może się zrobić zbyt ciepło, bo ciasto wyrośnie za szybko i się nie uda). 

Gdy ciasto wyrośnie, stolnicę lekko podsypać mąka (nie za dużo). Ciasto wyjąć z misy, zagnieść dwa razy (nie wyrabiamy!). Uformować bochenek lub bułeczki. Bochenek włożyć do foremki, bułeczki ułożyć na blasze do pieczenia (wysmarowane masłem lub olejem). Można także ciasto podzielić na 12 „bułeczek” i ułożyć je w podłużnej formie obok siebie, jak my (zdjęcie poniżej).

puszysty chleb pszenny mleczny

Formę znów przykryć i odstawić ponownie do wyrośnięcia – tym razem ciasto powinno wyrosnąć na tyle, by prawie dochodzić do krawędzi formy, ale nie może z niej wystawać.

puszysty chleb pszenny mleczny

W miseczce wymieszać pozostałe jajko z łyżeczką wody i taką mieszaniną posmarować ciasto. Można posypać gruboziarnistą solą morską (lub w płatkach).

puszysty chleb pszenny mleczny

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Ciasto będzie ładnie rosnąć. Jeśli wierzch będzie już przypieczony, a patyczek wetknięty w chleb nadal wilgotny, należy przykryć chleb folią aluminiową.

puszysty chleb pszenny mleczny

Chleb pieczemy około 25-30 minut (sprawdzić patyczkiem). Na kilka minut zostawiamy w zamkniętym piekarniku, następnie na 5 minut zostawiamy w piekarniku ale z otwartymi drzwiczkami. Po tym czasie chleb wyciągamy z piekarnika.

puszysty chleb pszenny mleczny

Po paru minutach należy „ostukać” foremkę, wyjąć z niej chleb i studzić dalej na kratce.

Puszysty chleb pszenny mleczny jest idealny nie tylko na śniadania :)

puszysty chleb pszenny mleczny

puszysty chleb pszenny mleczny

puszysty chleb pszenny mlecznypuszysty chleb pszenny mleczny

puszysty chleb pszenny mleczny

puszysty chleb pszenny mleczny

puszysty chleb pszenny mleczny