Site Overlay

Chili con carne

Chili con carne, czy gulasz z mięsa (carne – z hiszp. mięso) z dużą ilością ostrych przypraw, bulionu, cebuli i innych warzyw, zwłaszcza kuminu (kmin rzymski). Klasyka kuchni meksykańskiej i amerykańskiej. Aromatyczne, szybkie. Składnikiem mięsnym jest zwykle siekana bądź mielona wołowina. Chili con carne jest świetną propozycją dla miłośników ostrości, można je jeść i na ciepło i na zimno, z różnymi dodatkami.

chili con carne

 

Składniki:

– 500-600g mielonej lub drobno siekanej wołowiny dobrej jakości
– 5 ząbków czosnku (posiekane)
– 1 puszka pomidorów (400g)
– 1 cebula (posiekana)
– 1 papryka czerwona (pokrojona w kostkę drobną)
– 1 puszka czerwonej fasoli (odsączona)
– 2-3 papryczki chili (drobno posiekane, bez nasion, chyba, że lubicie naprawdę na baaaardzo ostro 😉 )
– 1 łyżeczka kuminu
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– 1 łyżeczka cukru
– 1/2 łyżeczki jalapeno
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
– sól, pieprz
– olej

opcjonalnie:
– kwaśna śmietana
– tortilla/ nachos/ ryż
– ser żółty starty
– 0,5 l bulionu wołowego lub warzywnego

Wykonanie:

Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę. Dodać czosnek. Gdy zacznie się rumienić dodać chili i kumin, paprykę, oregano, jalapeno, kolendrę. Podsmażać około minutę. Stopniowo dodawać mięso. Gdy mięso lekko się podsmaży dodać pomidory i paprykę. Dusić pod przykryciem około 15-20 minut. Dodać fasolę i sos sojowy. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze około 10 minut. Jeśli trzeba (danie staje się zbyt gęste) podlać wodą lub bulionem.

Chili con carne można zajadać samodzielnie, ale można też podawać je w tortilli, z ryżem lub nachosami z dodatkiem startego żółtego sera lub kleksem kwaśnej śmietany, który lekko łagodzi smak.

chili con carne

chili con carne