© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Wilgotna babka makowa – cudownie wilgotna, długo świeża, nie za słodka i nie mdląca, bardzo puszysta. Wilgotna babka makowa jest niestandardowa, bo dodatek maku sprawia, że jest lekko „chrupiąca”, nie kruszy się, a do tego niecodziennie się prezentuje. Świetna odskocznia od tradycyjnych babek. Ta niezwykła wilgotna babka makowa to idealne ciasto nie tylko na Boże Narodzenie. Wilgotna babka makowa jest bardzo lekka i pachnąca.

Wilgotna babka makowa

Składniki:

  • 170g mąki pszennej
  • 220g cukru, najlepiej brązowego
  • 4 duże jajka
  • 200g masła (nie zamieniać)
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 150g maku czarnego suchego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 2-3 krople aromatu  migdałowego

Wykonanie:

Z jajek oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno i odstawić. Masło roztopić i przestudzić. Żółtka utrzeć na lekką, puszystą jasną masę z cukrem brązowym i cukrem z wanilią. Do ubitych jajek dodać mąkę, wymieszać, a następnie dodać masło i również dokładnie wymieszać. Teraz dodajemy ubite białka – po 2-3 łyżki na raz i dokładnie za każdym razem mieszamy  – najlepiej szpatułką i delikatnie. Mak zmielić i powoli dodać do wymieszanego  ciasta – wymieszać dokładnie i delikatnie. Formę do babki (najlepiej z kominem) natłuścić, piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra-dół). Ciasto wyłożyć do formy i piec ok. 50 minut – do suchego patyczka.

Studzić na kratce. Babkę makową można posypać cukrem pudrem po wystudzeniu.

Wilgotna babka makowa

Wilgotna babka makowa

Wilgotna babka makowa

Wilgotna babka makowa

Wilgotna babka makowa

Podobne przepisy