© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Amerykański makaron z serem i mięsem mielonym czyli słynne mac and cheese – jedno z najprostszych dań, szybkie, niedrogie, a jednocześnie przepyszne. Wystarczy makaron, najlepiej w formie kolanek (na przykład chifferi, piccolini, pipette rigate), ulubione mięso mielone (najlepiej pasuje wołowina, ale nie będziemy się upierać), ser (mozzarella albo cheddar), sos pomidorowy marinara, odrobina przypraw i przepyszny obiad w stylu comfort food gotowy. Amerykański makaron z serem i mięsem – mac & cheese choć tak prosty doczekał się specjalnych wersji przygotowywanych przez najlepszych szefów kuchni. 

Amerykański makaron z serem i mięsem - mac & cheese

Składniki:

  • 0,5kg mięsa mielonego (najlepiej wołowiny)
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • opcjonalnie łyżeczka płatków suszonej papryki
  • 1 łyżka włoskiej przyprawy (przepis tutaj) lub suszonego oregano albo bazylii
  • 2  łyżeczki cukru
  • 2 garści poszatkowanego szpinaku baby albo natki pietruszki
  • 375 ml mleka
  • 0,5l bulionu
  • 375 ml sosu marinara*
  • 0,6 kg makaronu typu kolanka
  • 0,5 kg sera mozzarella albo cheddar startego
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy

sos marinara:

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 10 listków bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, pieprz
  • oliwa

Na patelni/ w rondlu rozgrzać oliwę. Zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać posiekaną bazylię i pomidory; gotować kilka minut mieszając. Dodać przyprawy i gotować jeszcze 3 minuty. Można wystudzić i przechowywać w lodówce, można także zapasteryzować.

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać zmielone mięso i podsmażyć na złoto. W razie potrzeby odsączyć płyn. Dodać poszatkowaną cebulę, zmiażdżony czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażać 5 minut. Dodać przecier pomidorowy, przyprawy, cukier, dobrze wymieszać. Dodać szpinak/ pietruszkę i podsmażać 5 minut. Dodać mleko i bulion razem z sosem marinara i dobrze wymieszać. Dodać makaron, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować mieszając często przez około 10-12 minut (aż makaron zmięknie). Dodać starty ser i dobrze wymieszać. Amerykański makaron z serem i mięsem – mac & cheese powinien być kremowy i serowy. Doprawić solą i pieprzem.

Amerykański makaron z serem i mięsem – mac & cheese podawać na gorąco posypany posiekaną bazylią i/lub natką pietruszki.

Amerykański makaron z serem i mięsem - mac & cheese

Amerykański makaron z serem i mięsem - mac & cheese

Amerykański makaron z serem i mięsem - mac & cheese